2016. jún 23.

A KRESZ által előírt kötelező kerékpár-tartozékok

írta: vízicsibe
A KRESZ által előírt kötelező kerékpár-tartozékok

Nyáron szezonja vagyon a kerékpártúráknak is. Az ember hajlamos csakúgy felpattanni a bicajra, és gurulni, amerre lát... de jajj! a boltból frissen kigurított kerékpárok jelentős része nem felel meg a közúti közlekedés feltételeinek... ugyanis a boltban a kerékpárt sportszernek nevezik. A sportszerre persze nem kell prizma, lámpa, csengő... dde! amint a bolt elé kitolod a vadiúj kerékpárodat, máris közlekedési eszközzé válik - micsoda metamorfózis! - és onnantól a KRESZ hatályos szabályainak bizony meg kell felelnie. A kerékpárnak és a kerékpárosnak is...

Alább sorolom, ami kötelező:


– Megbizható, könnyen kezelhető kormányberendezés.
– Két, egymástól függetlenül működő fékberendezés, melyek közül az egyik az első, a másik a hátsó kerékre hat.

Ezek szerint a csak első fékkel felszerelt fixi kerékpárok nem felelnek meg a közúti közlekedés feltételeinek.


– Egy első lámpa, amely fehér vagy kadmiumsárga, folyamatos vagy villogó fényt biztosít és sötétben, tiszta időbenlegalább 150 méterről látszik. Megengedett a ruházaton is!
– Egy hátsó lámpa, amely piros, folyamatos vagy villogó fényt biztosít és sötétben, tiszta időben legalább 150 méterről észlelhető. Megengedett a ruházaton is!

Tehát a korábbi szabályozással ellentétben végre lehetnek levehetők a lámpák. Sőt! sisakra, kosárra, hátizsákra is szerelhetjük azokat. Viszont! Akkor is vigyük magunkkal a világítást, ha fényes nappal legurulunk a kisboltba, mert a rend őrei napszaktól függetlenül megkövetelik a lámpákat.

– Egy piros színű hátsó fényvisszaverő prizma, amely nem lehet háromszögletű.
– Legalább az első keréken, legalább két borostyánsárga, kétoldalas küllőprizma vagy a gumi két oldalán lévő fényvisszaverő csík, illetve 2db fehér, küllőre pattintható fényvisszaverő cső.
– Hangjelző berendezés, ami csak csengő lehet. (duda, kürt, stb. kizárva!)
– Fényvisszaverő ruházat (lakott területen kívül, éjszaka vagy rossz látási viszonyok közt)

Szuper tippem azoknak, akiknek a kukásbácsi mellény (Szeretjük a kukásbácsikat, integetünk is nekik, a kritika nem nekik szól.) nem elég trendi:

Vásároljatok rendesen kukásbácsi mellényt a család minden tagjának... éés! vágjátok le róluk a fényvisszaverő csíkokat (csíkot magában is lehet kapni, de sokkal drágább)!
Vásároljatok, fessetek, túrjatok, szerezzetek mindenkinek sárga pólókat, lehet áramvonalas technikai szerkó is, és azokra varrjátok rá a mellényekről levágott, esetleg kis csíkokra felvagdosott fényvisszaverő fóliát.
Készen is vagytok az egyedi, méretes és esetleg divatos fényvisszaverő ruházattal.


  A Sebességmérő nem kötelező felszerelés, de a KRESZ előírások szerint a kerékpáros lakott területen kívül, sisakban 50km/h, sisak nélkül 40km/h sebességgel haladhat!!! Szóval a gyorsaknak ez a kiegészítő is erősen ajánlott.

 Na jó... gurulni gurulhattok a flaszteren... is.
De azért... le a flaszterről!

forrás.

kötelezőbicócuccok

Szólj hozzá

közlekedés kerékpár bicikli biciklitúra KRESZ