2016. jún 17.

Mecsek. Remeterét - Mecsekszentkút, buszforduló

írta: vízicsibe
Mecsek. Remeterét - Mecsekszentkút, buszforduló

Annyira hihetetlenül szenzációs, hogy pikk-pakk több, mint 100-an, sőt! majdnem 150-en lettünk a facebookon, hogy ezennel megnyitom a csapot:
Mivel legtöbben Pécs környékiek, pécsiek kedvelték egyelőre az oldalunkat, először nekik, nektek fedek fel egy kellemes útvonalat, amin többször gyalogoltam már a törpökkel, de még soha, értsd: SOHA nem találkoztunk senkivel (- kivéve, aki ott lakik... de nem akarom rászabadítani fél Pécset, ezért tiktok marad, hogy ki).

Ez egy babásoknak, kisgyerekeseknek való útvonal. Annyira egyszerű az egész... Remeterétre kell felbuszozni Pécsről (vagy Orfűről, bAbaligetről...) távolsági járattal, reggel a fél nyolcassal (ld. Te is lehetsz regényhős c. bejegyzésemet...), lustáknak a fél tizessel... és ott! ott nem a megszokott irányokba kell fordulni, hanem a Kis-Mély-völgyi Pro Silva tanösvény felé, a piros sáv jelzésen.
A fenti linkről letölthetitek a tanösvény útvonalának leírását és az állomásaihoz tartozó okításokat.
Bejárhatjátok a tanösvényt is, ott se lesz tömeg... ha kocsival mentek, tiszta haszon, hogy a kiindulópontra ér vissza. Dde!
Ha a tanösvény 3. állomása után a kereszteződésnél jobbra fordultok, és az összes tobozt összegyűjtöttétek, rövid emelkedő után kiértek a Mecsekszentkút tetején lévő műútra, a piros sáv jelzés erre folytatódik.
mecsekremetretszentkut.jpg
Ott hamarosan meglesznek a kecskék... ahol háncs nélküli fák állnak a kertben.
Végig csak lefelé kell gyalogolni. Amíg a tanösvényen bandukoltok, vannak útközben padok. Azután vannak ugye a kecskék, van harangláb, forrás, ha akarom, kettő forrás... és a végén a helyi járatos 24-es busz vár - ha jól időzítetek, merthogy ritkán jár.
Ha akarom, kettő forrás...
A haranglábnál találjátok a Szentkút forrást, itt hagyjuk el ismét a flasztert és térünk le róla jobbra, a köves útra.
A másik pedig a Kancsal forrás. Ahogy a Szentkúti völgybe ereszkedünk alá, maradva a házak mellett, a földúton, és nem követve a jobbra letérő piros jelzést (ami Égervölgybe visz), amikor a patak medre jobbra mellettünk már szűk és mély, látni fogunk egy viszonylag új - most építik - beton korlátot, meg a forrás átereszét. Nna, azzal szemben, gyakorlatilag a fejünk fölött van a Kancsal. Itt tűzrakóhely is van.
Ez az út másfél éves, babakocsit nem látott, hordozásból kinövő gyerekkel nagyjából végiggyalogoltatható.
Aki először jelentkezik, hogy hétköznapi játszóterezés helyett ide vitte a gyerekeit (tehát nem hétvégi családi kirándulás gyanánt), és fényképet is mutat az útról, az az anyuka/apuka/nagyszülő/nagynéni/-bácsi... megtudhat tőlem valami végtelenül titkos, egyben csodálatosan gyönyörűséges helyre vezető utat.

Le a flaszterről!


Szólj hozzá